Senaste inläggen

Av Eva-Britt - 2 juli 2009 09:18

Tja det var svårt att hitta nån sorts rubrik...

Morronprommis som vanligt både igår o idag. Åsså gjorde vi som Helén så fyndigt skrev - rätt ut i spenaten. Ja inte hela tiden mem några tillfällen klev vi bredvid motionsspåret o gick genom skogen istället. Idag kom jag ihåg en kamptuss också så vi passade på att dra o busa lite i spenaten också ;-)

Å klättra upp på lite stenar o käka gotta o sitta på en stubbe o dela på lite korv... Jävlar vad myror vi såg då, snabbt upp innan de hann krypa in i brallorna ;-)  Å klättra omkring bland lite ris o bös också.

Tränade även på ställandet till inkallningen på stigen, jag tappade ju bort Moccas snabba stopp när jag flyttade in den träningen på lydnadsplan, men tydligen hittade vi igen dem när vi började träna i skogen, för på tävlingarna funkade det helt plötsligt igen. Törs inte träna hela momentet på plan igen - tar bitar/länkar av momentet i skogen istället o försöker hålla i de snabba stoppen. Däremot så går det bäst med snabba ligg på plan  - inte i skogen! När vi körde ligg på en lite regnblöt plan, så såg Mocca ut som ett sånt där magglidande sjölejon - om ni förstår hur jag menar? Fällde liksom in benen o plask ner på magen i farten, så hon gled framåt en liten bit på det våta gräset på magen, såg rätt kul ut!


Igår följde jag en tjej på grannklubben o snitslade upp två elitspår som jag ska hjälpa dem med när det blir tävling. Mocca fick vara hemma i värmen, har svårt att hålla räkningen på stegen också om hon far runt fötterna på en. (vi hade ingen GPS). Jag ska skriva åt domaren på deras lydntävling också, blir bra tillfälle att kika på trean o elit o kanske få möjlighet att komma med någon dum fråga om reglerna ;-) Det gäller att passa på tillfällena, plus att jag tycker det känns OK att hjälpa dem när jag har tränat en hel del hos dem.


Ikväll blir det bevakningsträning, Evis, en träningskompis skulle fixa o dona i förväg o figgar hade hon, så jag har bara att åka dit! Bekvämt värre! Jag får försöka bjuda igen nästa gång vi tränar...


Å visst är det lite konstigt Irene - hur M-tjejerna verkar "följas åt" med fällning, löp o skendräktiga blir de ju bägge två dessutom... ANNONS
Av Eva-Britt - 30 juni 2009 14:03

Fortfarande härlig sommarvärme o stekande sol! Tur man har en hund som gillar att bada o simma så man kan svalka av henne med ett dopp ibland!

Lite bitar på lydnadsmoment har vi fortsatt att testa på - långsam marsch börjar se lite bättre ut, utan Moccas guppande bak. Trasslar med backandet också, vill gärna ha "flyt" där utan en hund som skuttar bakåt bredvid en, men det är lite kinkigt att få till... som vanligt går det antingen för fort eller så tycker Mocca att jag är för petig, men det löser sig väl bara hon "känner in" rörelsen i kroppen o använder bakdelen ordentligt.


Våra dagliga prommisar får man förlägga på tidig morgon - värmen håller i sig länge på kvällen o då är det sovdags för matte som kliver upp tidigt inför tidningsrundan. Men nu ska det väl bli riktigt varmt vatten i badsjön snart när värmen även håller i sig på nätterna... Härligt med riktig sommar! Den längtade man efter när det var 27-28 grader kallt i vintras ;-)


ANNONS
Av Eva-Britt - 27 juni 2009 18:44

Jag konstaterar bara - 30 grader varmt i skuggan kl. 18.30

Ja nu har sommaren verkligen kommit, blir inte så mkt uträttat i värmen. En prommis i morse vid 7-snåret på ca 6 km innan värmen slagit till o en vända till sjön för att simma lite... Men sen är det slut på inspirationen...

Nej då egentligen inte, funderade på ett längre "gräsmattespår" på ett industriområde nu på kvällskvisten men insåg att det är stekande sol över hela området o kanske lite väl varmt - det ska ju vara kul för Mocca att spåra också - inte bara jobbigt ;-)  Kanske blir det lite smått o gott på delar av moment hemma istället, om hjärnan är med mig o inte har fått värmeslag ;-)


Av Eva-Britt - 26 juni 2009 11:20

Har upptäckt en sak som jag försummat med Mocca o givetvis - har man försummat något så betyder det = inte så bra egentligen...

Våra skogsprommisar har företrädesvis - läs alltid - försigått på stigar, motionsspår, smala djurstigar osv. aldrig i råterräng. Visserligen kuperat o backigt så det räcker till, men iaf. inte råterräng. Ett misstag har jag upptäckt nu, men jag har aldrig reflekterat över det förr, hundarna vi har haft förr har vi alltid gått med på det viset också. Men jag läste i Maria Hagströms blogg om hennes fysträning av hundarna o så tittade jag lite bättre på Mocca när vi var ute nästa gång - damen hålls på stigarna o springer inte runt i riset bredvid... OK, då får man ta o göra nåt åt saken, så igår la jag in 40 min skogstramp på vår morronprommis.

Det tyckte inte Mocca om alls! Hon stannade o tittade på mig som jag inte var riktigt klok, - Hallå matte! Här ska vi gå, här är vår stig?! - Nej kom här, nu ska vi gå i blåbärsriset o skutta över stock o sten, sa matte. Det är mycket nyttigare för oss o vår kondis! Nja Mocca tyckte inte det var någon höjdare men med lite muta så hängde hon väl med. Men när vi kom till hygget som jag tänkte snedda över, då stannade hon o tänkte t o m vända om... Blev till att riva i åt kelpien o tala om att här ska vi faktiskt gå o du är så god o följer med, basta! Och sedan in i skogen igen, över ett område där det var röjt och mycket ris o bös på marken. Ännu mera protester, visste inte att Mocca var så oerhört duktig på att hitta små små stigar överallt, o större stigar med för den delen - hon sprang otaliga gånger iväg o "talade om" med ivrig blick att här ska vi väl gå eller hur matte!?! Men nu var det råterräng som gällde, så det så. Stack sig på vassa pinnar ett par gånger gjorde hon också så hon pep till, helt klart vantrivdes Mocca. men nu har jag bestämt att 3-4 ggr i veckan åtminstone så blir det skogstramp. Punkt, slut!


Tack Helén för att du delar med dig av "spårtips"! Jo Mocca har också fått se på alla grejor som ska hamna i spåret o tittat på när spårläggaren gått iväg. Sen har jag peppat o så när jag selat på. Är också lärd att vara tyst i spåret så det känns jättekonstigt att säga nåt då och jag är väldigt försiktig med det. Bara om jag ser ett fotspår i mossan o att Mocca sätter ner nosen i det så kan jag säga nåt. Det är ju så oerhört lätt att berömma alldeles fel saker, man vet ju faktiskt inte vad hunden pysslar med just den sekunden.

Däremot så ska jag testa det här med kortare spår med bara slut som "peppspår", har väl dragit iväg lite längre o haft flera apporter... Men efter första apporten o gottautdelning vid den (från mig) så brukar hastigheten öka. Det är väl bara att testa på o se vad man kommer fram till. Ska köra lite mer hårda spår också, o spår över gräsmattor, de spåren brukar Mocca gilla.


Åsså ville du ha rapport från lydnadstävlingarna :-) Ja dom är det bara kul att berätta om ;-)

Första tävlingen gick på fredagkväll. Vi var 10 st i tvåan, blev delat på två platsliggningar, som gick bra. Sedan hade vi startnr 2 så vi behövde inte vänta så länge men jag värmde upp Mocca som jag trodde skulle bli lagom. Å lagom blev det visst, för hon var riktigt i form när vi gick in på planen. Har följt tipset från Anna Ronge o sätter Mocca vid kanten av planen o tar av kopplet där. Sedan lämnar jag henne o går in o ställer mig, kallar in henne fot o går sista metrarna fram till startpunkten, hon är mycket mer med mig då än om vi går kopplade in. Överhuvudtaget går hon alltid bättre FF istället för kopplat fotgående. Jag kikar inte på betygen, blir bara nervös av sånt, utan jag försöker konc på Mocca o hur jag ska kunna hjälpa henne å hålla fokus, o vart jag ska "höja" henne resp. "lugna" henne.  Var en ganska häftig känsla på nåt vis, för Mocca var liksom bara "med" hela tiden o hur pigg som helst, ja nästan väl pigg, fick ha stenkoll hela tiden så hon inte skulle gå överstyr. (jo en litet extrahopp hann hon med innan fjärren) Men så här blev betygen:

Fritt följ - 10, Mycket BRA!,

Läggande - 10,

Inkallande med ställande - 10,

Rutan - 10,

Apportering - 8, strul i start (oo vi var snubblande nära en tjuvstart, Mocca startade på - "A" i apport tror jag...) 

Hopp - 10

Fjärrdirigering - 8, dk (blev på första skiftet)

Helhetsintryck - 10, mycket mycket bra jobbat!

När vi gått färdigt så ropade domaren på mig - Kan föraren komma hit! Jo jag satte ner Mocca o klev fram. Å sen så sa han till mig - Det var den bästa lydnaden jag sett på 1,5 år! Oj vad glad jag blev. - Ja det var så roligt att se på er. Och tjejen som skrev kom också fram o berömde oss, å sa t o m att jag hade skött mig så bra på plan o verkligen haft med mig hunden hela tiden o jobbat med henne! Det värmde verkligen för jag känner ofta att jag borde kunna sköta mig bättre på plan för Moccas skull. Nä, det var en skitkul tävling det! 192 p fick vi o vinst o det är så trevligt folk på den här grannklubben, Järvsö Brukshundklubb, för det var flera som grattade o sa att det såg fint ut. Så himla kul när folk kan bjussa på sån't! Fina priser fick vi också, en pikétröja, en rosett o en stor pokal. Plus en stor korg med frukt o ost, för det visade sig sedan att jag o 2 klubbkompisar tydligen vunnit en lagtävling, som jag inte ens visste om!


Nästa dag, lördag var det tävling på samma klubb igen. Mitt på dagen nu istället. Lite duggregn nu, på fredag hade vi fint väder. Men Mocca brukar inte bry sig så mycket. Det gick inte riktigt lika bra då, blev lite småmissar o Mocca var nog inte riktigt lika taggad. Å kanske jag hade lite svårt att ladda om också, efter gårdagens "urladdning" ;-) Så här blev betygen på lördagen:

Platsliggning -10,

Fritt följ - 9, växlar pos.

Läggande - 10,

Rutan - 10,

Apportering - 9, bättre tempo önskas tillbaka

Hopp - 8,5, dk (kände en "tjuvstartsdarrning" i Mocca så jag la in ett litet "vänta" åt henne)

Fjärrdirigering - 7 dk sitt x 2, hoppar fram (inget sitt funkade utan dk, sen rörde sig Mocca, tror hon började bli lite trött i skallen här)

Helhetsintryck - 9, Bra samarbete

185 p o 2:a placering. (Antti o Kaisa som vann hade 186,5 p ;-)

 Helnöjd med att vi fixade en dag till med tävling med bra poäng! 

Och LPII var i hamn också, hade jag väl aldrig trott, att det skulle gå så snabbt! 


Men nu har vi lite att bita i, många bitar i nya moment som ska fixas till innan vi blir startklara för III:an o högre med för den delen. Måste ju ha ett spår som sitter också, å uppletande å -- å-- ja det är mycket som inte sitter som det ska, men man ska ha lite att träna på också i sommar!!

 Av Eva-Britt - 23 juni 2009 12:16

Ibland förstår jag inte min hund... därav ????


Som igår kväll. Var till skogs med 3 träningskompisar som kör sök - byte av tjänster var utlovat. Jag figgar mot ett spår åt Mocca + lite hanteringsträning, helt OK byte i mina ögon, kul att se lite sökträning också. Jag är jättesugen att prova på detta med Mocca, tror det skulle passa henne ypperligt. Men måste befästa spåret bättre först. Ja just det, spår, det var det som blev frågetecknet igår...

Christer traskade ut ett spår åt Mocca, ca 500 600 m med 5 apporter av skilda slag, påse med kattmat som extra gotta vid 4:e apporten o vid slutet. Lite lagom kringelikrokar hade jag bett om också o inte vinkla så mycket mot bilen vid slutet. Spåret fick ligga till sig medan vi tränade söket (ca 2 tim), Mocca väntade i bilen. När det var vår tur så tog Carina Mocca en liten sväng i koppel o klappade o kände lite o matade med gotta (korvbitar), ingen höjdare tyckte Mocca, hon är mammig så det räcker till den hunden...

Stora ögon hade hon o drog i kopplet o ville tillbaka till mig, jaja bara att träna ännu mera då! En snabb sväng in i bilen där hon fick sitta o se på när jag plockade fram spårgrejorna - la ut lina osv. Lite peptalk o så skulle vi spåra - trodde jag...


Men se det ville inte Mocca, spårade typ 5 m sen ville hon inte mer?? Svansen hängde o det var inte kul sa hon, jag vill till bilen igen! Hmpf, tog omtag o provade igen... kom lite längre o spårade en liten bit, men sen vek Mocca av mot vägen/bilen igen.. vill inte spåra sa hon!

Ja men sa jag, man får ju rökt kalkon när man hittar pinnar o titta va kul o va duktigt du är = peptalk modell PEPTALK!! Ok sa Mocca vi tar väl en bit till då, och iväg kom vi - typ 50-60 m sen var det samma visa, då gav jag upp o gav f-n i spårningen, man kan ju inte tvinga en hund som inte vill...

Men varför ville hon inte spåra?? Har spårat Christer förr o det har gått bra, så det var väl inte fel på personen som gått spåret iaf. Ja ja efter att jag funderat o analyserat så har jag väl min teori om oviljan bak i huvet nu, få se om jag har rätt.. det får vi testa en annan gång.

Iaf så fick den motvilliga damen sitta bak i bilen o sukta o titta när jag slog följe med Christer o Troja i spåret. Var ett "fint" spår som borde ha passat Mocca perfekt, lagom långt åt henne, blåbärsris o grönmossa, lite överraskningar (Christer hade gått runt ett utedass o en kolmila!) så det var synd att hon valde bort det... Men vi hörde hur hon gnällde i bilen - lagom åt henne!


Idag var det en ny dag - dags för s k reparationsspår åt Mocca! Fick Tobias med mig till skogen på förmiddan, snäll son! Vi dubbelgick ett spår åt Mocca, ca 500 m med lite krokar o vinklar o varierande underlag, blåbärsris, vitmossa, stenar osv. Apporter av trä, tyg o plast. Kattmatspåse vid en pinne, samt vid slutet, som vi markerade med en snitsel vid några stora stenar så Tobias kunde hitta tillbaka dit. Ja, Mocca fick ett levande slut, här gäller det att "tända" hunden! Under tiden som spåret låg till sig, for vi iväg o gjorde en liten patrullstig med hoffeloppan o Tobias som vindfigge. Mkt uppskattat av Java förstås!

Spåret då, jo liggtid 45 min (solen började värma ordentligt nu) och Tobias gick ut o satte sig bakom stenarna, jag lämnade av honom från bilen. Mocca spårade bra idag, tog alla apporter o intresset var det inte ngt fel på, skitglad blev hon när hon hittade Tobias som en riktig överraskning bakom stenarna. Han hade ju hennes älskade skinnbit att busa med också, förutom gotta då, så det blev ett lyckat spår! Man ska väl kanske passa sig lite för att ha levande slut, kan väl bli lite tokigt när man tävlar o har spårmottagare som står i närheten av slutpinnen... Men ibland känns det som det behövs...


Av Eva-Britt - 22 juni 2009 10:00

Eller?

Blev lite stiltje ett tag efter urladdningen med tre tävlingar på en vecka... Åsså sprack min planering så jag blev nog lite nollställd o fick börja om med papper o penna o försöka tänka till lite... Hade väl inte trott att det skulle gå så snabbt att bli uppflyttad o få LPII med Mocca. Å attans vad mycket som vi måste ta tag i - många nya moment plus att jag höjde blicken o insåg att veckorna springer iväg, måste måste hinna träna bevakning o hantering ordentligt också. Ja då blev det visst lite handlingsförlamning på Slottegatan 10...

 Nej inte riktigt ändå, vi har tränat patrullstig med vind o ljud flera gånger i stället, inga spår dock o inte såå mycket lydnad..  Lite metallapport iaf, som Mocca tycker smakar bläää, tänk att man var så dum så man inte höll i när hon var valp o gärna sprang omkring med den... Jaja, bara att träna så blir det väl till sist, men nu tar det ju så mycket längre tid o besvär att få till...

Långsam marsch ser tokroligt ut, Mocca går o är beredd på en snabb halt hela tiden, dvs baken guppar upp o ner! Måste få till min gångstil lite bättre så hon förstår vad vi pysslar med hehe! Skall är på "G" men vi jobbar på flyt där, innan vi plockar in sittandet vid sidan då Mocca har en tendens att studsa lite med tassar alt. lägga sig ner när hon skäller. Framåtsändandet har vi bara nosat på än så länge, lite saktagående mot target/riktningspinne, ska lägga upp en plan o tänka till lite innan vi gör några större övningar där. Tror det blir lite med tramptarget vid utgång o riktningspinnar/lufthyllor vid saktagående, vi får se hur det utvecklar sig.


Å så till råga på allt så har Mocca gett mig lite skrämselhicka, jag har ju varit som strutsen o kört huvudet i sanden, dvs inte tänkt på höstlöpet!! Men nu fäller Mocca all päls, kära hjärtanes vad jag dammsuger o borstar o det bara yr bruna strån överallt. Hmm räknade på fingrarna, jävlars jävlars, kan bli löp i slutet av september när certprovet är bestämt. Inte bra alls :-((

Förra löpet var hon ju helnipprig runt, inte alls att känna igen i humör o arbetslust...Bådar inte gott för ett certprov inte...


Över till nåt roligare: liten sammanfattning av våra tävlingar. Börjar med lägre spåret i Östra Härjedalen BK, Sveg alltså. 31 maj var det o vilken solig o varm dag. Började med spåret, hade nr 1 vilket var bra med tanke på värmen. Som jag tidigare nämnt så var det med andan i halsen som vi fick till det, spårupptag 10-10 gick bra men kanske lite väl långsamt i mitt tycke. Spårade på, jag höll koll på naturen, eftersom Mocca inte är säker i spårningen än, har inte rätta spårkondisen o "suget" ännu... Efter 5 pinnen tyckte jag nog att hon betedde sig lite mysko, spårade länge efter en stig så jag frågade om hon verkligen hade spår?? Oooops sa Mocca o studsade in i blåbärsriset men riktningen o attityden kändes fel... Så då sa jag att nu får vi nog ta om en bit eller hur? Okidoki hastade tillbaka till en punkt där jag visste att Mocca hade haft spåret o så blev det omtag därifrån. Talade snällt om för Mocca att pinnar i spåret betyder leverpastej så försök hitta några till?!?! Vi tappade bort pinne 6, men hittade nr 7 o slutpinnen efter 24 minuter!!! Å vid spårslutet fanns en bäck, så den fick Mocca bada i som belöning. Men det var nervöst värre innan vi kommit runt, det kan jag lova, mycket torrt i skogen o mycket vitmossa hade Mocca att spåra i, så det gjorde nog sitt till att hon blev trött... Solen gassade o värmen dallrade, vi hade 25-27 grader. Gällde att blöta o vattna hund så mkt som möjligt då lydnadsplanen låg i solen. Budföringen fick vi 9-9 i betyg, stöter i föraren o mottagaren. Men med 10-10 på upptag, 9-9 på spåret så var specialen i hamn iaf. Så nu bidde det lite nervöst... Faktiskt så ringde jag ju till Fia på torsdag o tänkte stryka oss från tävlingen, hade sån här spårnoja att vi inte skulle ta oss runt... Men så här blev betygen på lydnaden iaf:

Linf 8,5-8,5 släpper helt om, snett sitt, släpar ngt, DK (jo vi strulade en hel del, var inte i takt med varann o jag var nervös).

Framförg 8-6, drar i koppl vänder upp vid halt,transport, avslut. Platsläggande 10-10, snyggt.

Inkalllande 9-9,5, snett sitt, trycker mot föraren vid ingång.

Krypande 7-6, hunden satte sig upp, hög uppe o sitter (hon ville inte!) Apportering 5-5 Dk, flyttar på sig, DK, flyttar igen Dk avslut tempo in (vi fick en stoooor apportbock, Mocca tyckte inte hon fick plats att komma runt mig så hon satte sig på min HÖGRA sida bakofram o jag fick kommendera om henne flera gånger för att komma in i pos - hjärnsläpp på matte skulle ju ha struntat i det o tagit apportbocken där hon satt o inte riskerat att hon skulle släppa den men men det gick ju vägen att få betyg iaf)

Hopp 10-10, fick för högt hinder egentligen men tyckte det var onödigt att bråka när vi redan hade intagit startställning o Mocca brukar fixa olika höjder. TL kom på det efteråt men då hade vi ju redan fått våra poäng.

Platsliggning 10-10.  En hund klev upp o gick när det var 15 sek kvar... skotten strulade också så de kom visst med olika tid emellan...

Ingen strålande lydnad precis men tillräckligt :-)) vi lyckades med vårt strul skrapa ihop 241 p i medel, Totalt 516 p o uppflytt o vinst.

Träningskompisen Evis med Myrhan kom två med uppflytt hon också, vilket var jättekul förstås!

Hemresan tog tid, det var nu 28 grader varmt o termometern bak med Mocca visade 34 gr. o vi har ingen AC. Så stannade jag flera gånger o lät henne bada, var rädd hon skulle fara illa i värmeböljan...


Usch blev ett långt inlägg det här, spar o skriver om lydnadstävlingarna i morgon, så har jag nåt roligt att berätta då också haha!!Av Eva-Britt - 6 juni 2009 18:33

och extraknäcker med lite brevbärning däremellen, därför blir bloggen tämligen fattig...

Men jag kommer väl berätta mera nån dag, bara det har lugnat ner sig lite.


Men vi har tävlat lägre spår förra söndag 31/5 i stekande sol, 26-27 grader varmt... Duktig Mocca skötte sig så vi blev uppflyttade med 516 p. Men i skogen var det nog ett teamwork som rodde hem det, hon ville lägga av efter 5:e pinnen, men med mild övertalning o 20 böner så spårade hon fram till slutet... tack o lov! 10 på upptag o 9 på spåret (1 pinne borta) 9 på budföringen sen. Och lydnad hyfsad så det bidde vinst dessutom.


Sen har vi hunnit med två lydnadsklasser, en igår kväll fredag med ja, jag vet inte vad, Mocca var i högform - 192 p vinst o första pris nr 2 till LPII.

Tävlade idag igen, lydnadstvåan, 185 p, 2:a placering o första pris o LPII!

På tre starter - kalasduktig Mocca!!


Ja det var en kort sammanfattning det - men annat kallar!


Av Eva-Britt - 18 maj 2009 14:58

ska det vara så himla kul att vinda när man eg ska spåra? Jag bara undrar...

Sist på bev.träningen stod spårövergång o upptag på schemat. Jodå, visst tar Mocca upp spåret - inte så svårt när det var ovallad råterräng, o rätt håll efter en kort analys, men se sen släppte hon lite för hon måste ju lyfta nosen o vinda ner mot husen som låg nedanför oss... Jaja, plockade sig iväg efter spåret så vi fick göra vår halt o lite senare sela på. Iväg i spåret men mot hyggeskanten så måste man ju vinda lite in mot det förstås, innan man fortsätter i spåret, håhåjaja, men pinnen hittade hon o även till slutet kom vi - det var ett mycket kort spår.

Verkar som det tryter lite i spårintresset - hmm. Det får vi jobba på... Undrar om vi ska lägga in människa som spårslut, ryggsäck med fika kanske, dra iväg med pälsludd i snöre, ja det gäller väl att försöka "tända till" Mocca lite...

Jag har ju varit bortskämd med hoffen förr, hon har liksom bara spårat hon o så har man bara gjort svårare o svårare eftersom (iaf i yngre dar ;-) Men det är nyttigt att få använda hjärnan lite... Vet inte om ormbettet mitt i spåret kanske spökar lite när det gäller spårintresset, kan det vara så att det liksom har dämpat lite... men det är ju ett år sen... men nog har Mocca ett jädrans bra minne det har hon...


Annars är hon mattes duktiga hund, hon vill verkligen träna o jobba o träna o jobba! Har fått till träning av budföring m skott nu också, gick bara bra.

Platsliggning med skott också OK, bryr sig inte om skotten, det är skönt.


Rutan tränar vi med kanter nu, verkar som det är lättare för Mocca att hamna rätt då. Höger om halter försöker vi också snickra på så Mocca ska hamna rätt, är nog jag som går lite tokigt o så blir det lätt fel...


Åsså får vi tacka för grattisar!!


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se