Direktlänk till inlägg 27 oktober 2010

Sent omsider men - KFÖ FORTS FÖLJER

Av Eva-Britt - 27 oktober 2010 09:02

Lördag: Ordergivningen om att byta kompani fick vi höra kom alldeles "försenat" skulle ha kommit redan kvällen innan, eller åtminstone för några timmar sen - men det är väl Försvarsmakten i ett nötskal det, ni som varit med förr förstår vad jag menar   men det har blivit mycket bättre på hundfronten iaf. I början när jag var med (sen -96) så var man "tjejerna med vovvarna" o ingen visste typ nåt vad man kunde/skulle göra med oss...

Ja iaf så bytte vi ställe, typ industriområde i skogsterräng. Nedlagd "fabrik" kom vi till som var vår bas, patrullslinga var upprättad runt om, plus att olika plutoner var stationerade på olika ställen runt om. En hund sen förut var där som nu fick förstärkning av oss tre "nya". Evis o SIw fick direkt åka ut o patrullera. Jag o Mocca fick avvakta, de hade väl ingen direkt uppgift åt oss på en gång, men tror nog befälen var tillsagda att "aktivera" hundförarna. För vi fick en uppgift som jag nog tycker mest var "utfyllnad"... - följa med en kille som skulle reparera stängslet runt området o "gå runt o kolla läget" tillsammans med honom. Jaja, Mocca höll ju givetvis koll förstås, tills matte tröttnade på att strosa runt o gick tillbaka till basen. (Hmmm som militär får man väl eg inte ta egna initiativ men vaddå, köra slut på hunden på "tomjobb"...) Väl tillbaka så hade Evis o Siw återkommit, jag o Evis blev kommenderade till Rangsells återvinningsstation/renhållning för att hjälpa till med avsök där. Bilfärd dit o jag o Mocca började med att söka av inne på området bland alla sopor o allehanda högar med skräp o grejs. Fick två man med mig, de var bussiga o talade om var det fanns sånt som inte var nyttigt för hundtassar, de hade ju gått runt området tidigare... Så vi undvek glas o att gå där de återvann däck o det fanns vassa stickor från korden på däcken. Kändes lite som tomjobb igen o svårt, det var upprättat patrullstig utanför runt området, så de spåren vindmarkerade givetvis Mocca. Överlag är det svårt med vindmarkeringar när man aldrig vet var det varit civilister o annat löst folk o gått runt men vi gjorde så gott vi kunde. Evis o Myran tog sedan stigen runt området, hade bl a markering på en husvagn där mannnen som körde dumper på området bodde han var väl ute o kikade på vad vi sysslade med kantänka...   Sen blev det lite vila o vänta o så småningom kom det MAT! Mörknade gjorde det o nu ville man att vi skulle gå en vända till runt området - men det var ett aber, nu var området minerat o man hade satt upp "tråd", inte kul att riva ner sånt med en hund som kanske tog ett steg bredvid patrullstigen, för då både lyser o smäller det!!!!! Precis när vi stod o funderade på upplägget så kom ny order o vi fick åka tillbaka till vår bas.

Direkt när vi kom tillbaka så blev jag o Mocca kommenderade på stillastående bevakning tillsammans med 2 gubbar, på ett ställe som nyss blivit beskjutet. Hade både vind o ljudmarkeringar där, men det var/hade varit mycket folk i omlopp så det var svårt att avgöra vilka vindmarkeringar som var "färska"... Vi blev iaf inte beskjutna igen under vår bevakning som varade ca 1 timme.


Nu var det sent o riktigt mörkt, så jag o Evis passade på att mata o kvällsrasta våra hundar. Siw o andra hundföraren var ute på annat uppdrag. Precis när jag rastat färdigt Mocca o satt in henne i bilen till Myran, så drog en eldstrid igång, där jag o Mocca tidigare suttit. Full rulle på k-pistar o kulspruta! Dessutom kom de mot oss, hade dem bara tvärs över vägen från nosen på bilen räknat. Jag o Evis tittade på varann o så satte vi oss i bilen o pratade en stund, tänkte hundarna kunde behöva "se" att allt var normalt fast det var fullt krig med massa skott o mynningsflammor i mörkret framför bilen... Men det var lugnt, inga reaktioner på hundarna, så det var skönt, det är inte dumt att man har underhållit skotträningen med jämna mellanrum under året. Efter en stund drog sig striden åt sidan från bilen räknat o vi tyckte vi suttit nog, så vi lämnade hundarna för natten o gick in o la oss. Ja den här natten var det att sova inomhus i kontorsdelen på fabriken, ingen värme var påskruvad men det fanns rinnande kallt vatten o toalett. Men fy faderullan vad jag frös på natten, tur jag hade tagit vindrocken med mig in att ligga på förutom liggunderlaget, sovsäcken räckte inte till att hålla värmen med.


Söndag: Tidig väckning o tidig frukost. Fick inga nya order direkt, så vi väntade på att få höra var vi skulle ta vägen? Under natten hade några plutoner till anslutit till oss, men jag hade örproppar i så jag sov ändå, när jag väl fått upp värmen ;-)

Till sist började alla åka iväg o en MC-ordonnans förbarmade sig över oss o ledde oss rätt - förflyttning till andra sidan om Gävle hamn... Först till ett villaområde, sen till Granuddens sågområde, industriområde igen. Efter någon timmes väntan blev jag o Evis inkallade på genomgång inför ett uppdrag. En udde ut i havet skulle sökas av, man förväntade sig FI någonstans där... Två hundar, en jobba först med den andra på släp o sedan byta plats, vi hade varsin grupp (8 man) att gå med, man skulle gå/avancera mot udden genom tät vegetation från början, med järnvägsspår att följa typ...

Jaja, Mocca o jag fick börja att gå, tätt som attan med buskage/träd med en liten stig att följa som sen inte syntes till, inte ens GC hittade vägen egentligen dit vi skulle, vi fick gå lite på känn... Å givetvis vindmarkeringar mot väg o fabriksbyggnader där civila fanns... Däremot ut mot havet o vassruggar o sly o busk så var blåste vinden "fel". Iaf så avancerade vi framåt genom slyet, vid genomgången hade man antytt att man nog inte förväntade sig att bli anfallna förrän man kommit ut på udden. Just i början på udden var det meningen att vi skulle byta hund o att Evis/Myran skulle ta täten ut på udden. Men strax innan vi gjorde halt så svängde vinden o jag fick en mycket snabb och tydlig vindmarkering på Mocca, vet inte om min GC hann uppfatta när jag snabbt pekade ut o talade om att vi har vindmarkering o folk framför oss - för nu small det!!!

Snabb reträtt bakåt av mig o Mocca för nu var eldstriden igång! Fullt pang-pang !!

Ja det var väl nu jag gjorde lite fel hmmm, ramlade tillbaka i gamla gängor, som vi hundförare gjorde förr. Då tog man reträtt o lade sig bakom stridande, så man inte belastade hunden i onödan med eldstriden, man var rädd om hundens hörsel!

Men nu ska man ju hålla sig 20 m bakom Gruppchefen o gruppen hela tiden o följa med dem framåt när de avancerar! Plus att du ska dra pistol o agera säkrare bakåt! Men när jag hade "släppt" gruppen o dragit mig bakåt så var det f-n inte lätt att se var de var heller o hitta igen GC, det var så himla tätt i slyn, den nådde typ i huvudhöjd på mig, så jag släppte iväg dem o avvaktade där jag o Mocca befann oss i stället. Dessutom blev det skottlossning även vid 2:a grupp där Evis/Myran var, de blev beskjutna av FI som legat i vassen o lurat - fel vind så hundarna hade inte markerat honom - attans! Skönt iaf att Mocca var helt cool angående eldstriderna, skotten bekom henne inte ett dugg även om de varit nära från början. Det tog väl en rejäl stund med striden innan vi fick dra oss tillbaka. Nu var övningen för dagen slut o vi hundförare fick faktiskt ta oss tid till en liten motivationsövning innan vi skulle åka tillbaka till samlingsplatsen. Det var på tiden med lite belöning efter allt tomjobb hundarna fått!


Ja återsamling på Gävleborgsgruppen i Gävle o allt som hör till efter en övning: göra rent pistoler, visitera ut hundar, springa runt o jaga folk för att få skriva tjänstgöringsrapporter, lite lunch, KAFFE!!! och jaga folk igen för att få kvittera/lämna tillbaka pistoler o allmän oreda innan allt är fixat!

Det tog några timmar o nu kände man sig lite trött - avslutningsvis blev det fotografering av alla 17 tjänstehundar som varit med under övningen. Stor KFÖ hade det varit - totalt ca 550 man hade deltagit i den.

Jaja, till sist hemfärd iaf, en liten nätt resa på 18 mil! Var hemma vid 19-tiden på söndagkvällen, gissa om det var skönt att ligga o sova i egen säng den natten!!!!


 
ANNONS
 
Fia

Fia

30 oktober 2010 21:05

Vilke' rajtantajtan!!

http://www.vickulas.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Wow

Av Eva-Britt - 26 februari 2012 13:33

jag mindes hur man gör för att logga in - rätt användarnamn o rätt lösenord... Iaf en start... återkommer vid senare tillfälle, för planen är att damma av bloggen lite ;-) ...

Av Eva-Britt - 6 april 2011 10:13

Som vanligt länge sen sist... Men som rubriken säger så konstaterar jag att regn är bra - för då försvinner snön snabbare    och det vill vi, för än är det mycket av den vita varan i spårskogen, alldeles för mycket. Så någon regndag ibland kan vi s...

Av Eva-Britt - 1 mars 2011 08:23

Såg att Helén undrade över mitt underställ o tovade vantar. Undrar om jag inte är något av ett "underställs-freak" tror jag har 6-7 st olika faktiskt. I och med det så blir det beslutsvånda ibland hur jag ska klä mig   Men det är bra att kunna varier...

Av Eva-Britt - 23 februari 2011 10:38

Ska vi ta gnället först så det blir avklarat då - JAG VILL HA MINDRE KALLT, SÅ DET SÅ... Känner mig lite less på kylan nu, hela förra veckan var kall, extraknäckte o cyklade med brev 4 dagar o det är inte så upplyftande i 20 gr minus - då gäller det ...

Av Eva-Britt - 12 februari 2011 10:56

Igår inträffade nåt som aldrig hänt mig förr, i jobbet som tidningsbud i 11 år. Det började snöa på torsdag em o sen bara fortsatte det o fortsatte.... På fredag morgon när jag klev upp vid halv tre tittade jag ut o trodde inte mina ögon, bara vitt...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se