Direktlänk till inlägg 8 oktober 2010

KFÖ - puss på nosen Mocca

Av Eva-Britt - 8 oktober 2010 12:41

   Ja det tycker jag Mocca kan få - jag är så nöjd med lilla bruna råttan, tycker hon har skött sig med den äran under vår KrigsFörbandsÖvning!

Matte har väl iofs kunnat lite lite bättre ibland - men va f-n jag har gjort så gott jag kunnat efter min förmåga o de som känner mig - de vet väl att jag aldrig är nöjd   det brukar jag få äta upp ibland   

Överlag en mycket nyttig övning med en hel del hundjobb och nya insikter! Sammanfattningsvis kan jag börja med att konstatera att numera är man inte hundförare i hemvärnet. Du är Hemvärnssoldat med pistol, utrustad med tilläggsvapnet hund, så ser man på dig o du ska kunna "ta strid" om det behövs...


Jag o min träningskompis Evis blev tillfrågade om vi kunde tänka oss att rycka in en dag tidigare o vara "förevisningshundar" åt en utbildning av gruppbefälen i hundtjänst. Ja det högg vi på , bra tillfälle att få träna lite inför övn tänkte vi. Alltså for vi ner till Marma men jag tror jag tar det dag för dag, för de som orkar läsa o kolla vad vi haft för oss   


Onsdag: åker till Marma, sammanstrålar med hundtjänstinstr. + en hundförare/hund till, Per, utöver Evis o mig själv. Per, en klippa som var så bra att ha till hands, han kunde man ropa på o fråga om allt, hade alltid en hjälpande hand (vid pistolhanteringen) o en förklaring, tusen tack till honom!

Hundarnas uppgift: rutsök runt en övergiven bil för att leta utgående spår+spår, patrullstig med ljud. Med i jobbet/patrullering skulle gruppen med befäl följa för att öva framryckning i olika formationer o även träna ordergivning osv. För att vara säkra på att hundarna skulle lösa uppgiften bra (att utbilda var primärt här, inte hundträningen) så fick vi själva köra ut bilar i skogen o gå ut spår från dessa (hundarna fick alltså förarspår). Hundarna fick sitta i bastjänst medan vi fixade till spåren. Mocca skötte sig galant, brydde sig inte ett dugg om att hon hade fullt med militärer runt sig under jobbet. Tror faktiskt hon taggade på av dessa "gröna gubbar". Gruppen säkrade upp vid bilen, jag fick en man med mig när vi gick runt o sökte av. Sedan spårade vi med gruppchefen hack i häl, säkrare på linje bredvid på var sida om mig o Mocca, o resten av folket på kolonn bakom GC. Stridsväst på var det som gällde, men vi slapp hjälmen   Mocca spårade lugnt o fint, markerade de apporter som fanns, brydde sig inte i halterna utan startade om när jag bad henne. Två sådana här spår hade vi. Sedan 2 patrullstigar med ljudfigge. Ingen beväpnad ljudfigge utan hunden skulle gå med fram o "ta". Eftersom det var mycket folk i farten så fick vi även vindmarkering men det var ju bra så fick "de" se hur det ser ut också... Snygg ljudmarkering o här fick vi en störning som Mocca hanterade fint - bakom ljudfiggen som Mocca markerade gick en liten väg som en cyklist dök upp på, ny ljudmarkering av Mocca som följde cyklisten men sedan den passerat tog hon åter upp vår ljudfigge. Sedan blev det avancering framåt i skogen, med säkrare o hela baletten fram till figg - ni vet militärer med AK4 i högsta hugg o fram o "ta" figg - gissa om Mocca blev på tårna!

Ja de här övningarna tog ju några timmar, så det var onsdagen det. Evis o jag fick sova inne i barack på Marma o hundar var tillåtna så de fick följa med in, bäst att passa på när det är OK. Kändes bra att hundarna hade fått lite förvägs träning inför helgen...


Torsdag: Avfärd till Gävle, den här var den rätta inryckningsdagen. Inmönstring, visitering osv. Sen hund i bil o pistolskytte för hundförarna. Shit vad svårt det är att skjuta pistol, o man glömmer lätt handlaget när man ska plocka isär, ladda osv när man bara skjuter typ en gång per år. Och jag har mycket STOR respekt för pistol, de är ju dödliga vapen ju! Men attans kul att skjuta med, var en kul bana med pappfigurer att skjuta ner, o så skulle man springa mellan olika stationer, typ skjuta genom fönster, ligga ner i gräset o jo förresten vi fick kasta handgranat också (bara "lösladdad" givetvis). Hundarna fick väl lite skotträning där de satt i bilarna vid skjutbanan. Lunch o sen avfärd tillbaka till Marma (mycket kuskande fram o tillbaka blev det under helgen ;-). Sjukvård på em. så inget hundjobb förrän det blev Skottest på kvällen. Inga problem med skotten. Vi hade en hundinstruktör, Kapten Ekstrand, livgardet i Kungsängen. Duktig man det, o han tyckte det var rent löjligt att vi skulle ha plastattrapper istället för pistoler så han hade fixat riktiga åt oss på nåt vänster   annars finns det visst typ 16 pistoler på Gävleborgsgruppen... Så såna fick vi ut plus lårhölster till dessa. Fanns vissa som glodde avundsjukt på oss.. Jaja, plast eller riktig, spelar roll, man måste bära med sig dem överallt ändå. Nu var det så dags att leta rätt på "vårt" folk, dvs den grupp/pluton som vi hörde hemma med - tänk att de hade redan fått upp tält o gjort eldpostlista osv. (var ganska sent på kvällen nu o mörkt). Hundarna fick sova i bilen, våran chef tyckte det var OK. Vi var 3 hundförare i vårt tält. Hade eldpost mellan 4-5, sov dåligt, det är ovant med massa folk runt sig...  Men varmt o skönt iaf .


Fredag: Hela dagen vikt för hundjobb - Funktionskontroll.

Började morgonen med spårarbete kl 8. Upplägg lika tidigare, övergiven bil med utgående spår, på slutet korsade spåret vägen. 17 hundar att testa men våra hundtjänstinstruktörer hade planerat jättebra, det flöt på så bra så. Vi hundförare hjälptes åt att lägga spåren åt varann o bilar lånade vi osv. Sen fick vi agera gruppchefer o säkrare osv åt varann också. Mocca hittade spåret o spårade bra, lugnt o metodiskt, hittade grejor också, spårade rätt över vägen till slutet. Här missade både jag o min GC lite, vi skulle gjort en halt innan vi gick över vägen o skickat fram säkrare för att säkra upp vägen innan vi gick över... Jaja.


Patrullstig med vind o ljud - Mocca skötte sig o löste sin uppgift, men attans vad "intensiv" hon var i jobbet, Maja (instr) frågade om hon inte blev trött nån gång...


Funktionslydnad: vi fick öva framryckning med dragen pistol, hunden fot bredvid oss, fram till figg - lägg ner hunden o anvancera själv framåt, samtidigt som man skriker - HALT, HALT ELLER JAG SKJUTER SKARPT!! sen kalla fram hunden vid sidan igen.. Framryckning krypandes med hunden i kryp bredvid, plus säkrare osv runt sig...


Stridsbana: nytt för oss, övn som jag aldrig varit med om förr...

Upplägg: Du startar med dragen skarpladdad pistol, hunden lös Fot vid sidan, du får inte titta på hunden, fokus ska ligga framåt för nu kommer en Pappgubbe att ryckas upp ca 8-10 m framför er (sk Kanaxamål) du ska bekämpa fienden - Liggkommando åt hunden, gå fram 2 m och ge eld - skjut ner gubben med pistolen alltså! Kalla upp hunden till sidan, fortsätt avancera framåt tills nästa gubbe rycks upp, och sedan samma procedur med Ligg-kommando, Gå fram 2 m, Skjuta 2 skott osv. Totalt 4 gubbar som ska skjutas ner, sista 5:e gubben skulle man inte skjuta på - för att få en nedtrappning för hundens skull.

För säkerhets skull så gick en instruktör bakom o höll i hunden i ett snöre, så den inte skulle få för sig att rusa fram mot pappgubben i skottögonblicket. Vissa hundar taggar ju på...


Det fanns 2 pappgubbar som vi skulle kolla av hundarna mot, innan vi gick banan. Vi måste ju testa vad vi fick för reaktioner på dessa "elaka" stirrande militärfigurer. Vi hjälpte varann att trycka på knappen så de flög upp just framför hunden. Här visade Mocca kraftig reaktion när gubbarna flög upp, hon kastade sig bakåt, raggade o skällde ut dem rejält, hon gick verkligen upp i varv o det tog en stund att jobba sig fram, nerlagd gubbe gick bra. Hmm nu blev jag fundersam, skjuta 2 m framför hunden i detta läget, när hon ligger så högt i reaktion om ni förstår vad jag menar, vill för katten inte framkalla något skottobehag... Men det visade sig att instruktörerna helt klart tyckte som jag - vi avstod banan med Mocca för att inte riskera något gällande skotten. Skönt! (annars hade det nog blivit ordervägran från min sida). En del hundar fixade banan galant, några tänkte äta upp gubbarna, några till avstod även de skotten... det var lite olika hur de reagerade.. Men så här vill Försvarsmakten numera att vi ska kunna fungera tillsammans med våra hundar!

Jag passade på att ha Mocca ute när de sköt för hundarna efter oss o det var inga som helst reaktioner på skotten iaf.

Sedan tillbaka till basen o genomgång o förevisning av hundjobb. Mocca fick vila, Evis o Myran tog patrullstigen på kvällspasset. Nu kurrade det rejält i magen, vi fick inte middag förrän 19.30 Å alldeles för lite kaffe hade vi fått under dagen, ni som känner mig   Natt i tält o bil igen. Använde hörselproppar så då gick det bättre att sova, vi skulle upp vid 5.15


Lördag: Avfärd till Gävle. Marsch 1,5 km i stan för att visa upp oss. Sen till Gävle hamn för att bygga bas osv. Fick några frågor om vi inte hade skor till hundarna, med tanke på diverse underlag i hamnen... Icke sa nicke, vi får passa hundarna o använda sunda förnuftet var vi går nånstans. Olja, glas, metallspån osv varnades det för.

Första uppdraget med VÅR grupp: Jag o Mocca, Evis o Myran skulle gå o kolla vad en figg haft för sig. Uppställning med Gruppen för ordergivning. På med hela kittet: Stridsväst, Hjälm och Öronproppar. Tyvärr hade vi inga hörselkåpor - fattar ni vad inih-te svårt det är att höra GC med dem i + att du pratar alldeles för högt själv!! GC hade aktiva hörselkåpor o sådana borde även hundförarna få ha, apselut!!

Fick anvisning var man sett figgen o Mocca fick leta upp hans spår. Nu var det ju full aktivitet i hamnen förutom oss militärer, civilister som jobbade som vanligt, lastbilar osv. Samt UNDERLAGET! Ja givetvis var det HÅRT SPÅR som gällde... Är bara så imponerad av Mocca här, ska nog aldrig mer påstå att hon är en dålig spårhund... Hon tog upp spåret, över asfalt, grus, järnvägsräls o med GC o säkrare runt sig, de t o m trampade fram i spåret ibland... Men Mocca satte nosen i backen och tog sig sakta framåt! Var så häftigt att se henne, jag tittade faktiskt lite frågande på Blå-Gul övningsledare som följde med oss - är det här verkligen rätt? Han bara log o sa - det är rätt! Markerade anteckningsbok o penna som figg lämnat, vi fick jobba lite extra där för att hitta. Sen avancerade vi framåt mot dubbla rader med containrar som stod uppställda rakt framför oss.

- Jaha, vad gör man tänkte jag, man måste tänka militärisk taktik ju! Alltså gjorde vi halt, jag o Mocca, pratade med GC som skickade fram 3 man att säkra upp inne bland containrarna. Jag kunde ju inte gå fram i spåret utan att säkra först! Männen kom tillbaka, utom en äldre gentleman som dröjde sig lite - en sa att han hade passat på att kissa inne där...

- Shit tänkte jag, här ska jag skicka på Mocca på spåret igen, snacka om övertrampat o överkissat o...  Jag låtsades som ingenting, kollade att alla var klara bakom oss o kommenderade Mocca Spår! Å den lilla duktiga hunden går bara fram o plockar upp spåret igen!!!   Igenom containrarna, vinklar vänster på asfalten o nu går spåret på en dikeskant med stora krossade stenar, byte av underlag igen... Så spårade vi oss framåt...

Men sen vart det nog lite väl långt o för svårt för Mocca, underlaget av sten blev bytt till Lera, vattenpölar och vassruggar. Kanske jag inte riktigt litade på henne heller o lät henne jobba ut tillräckligt, men här tappade hon tråden o började slå runt... Övnled sa att vi var helt rätt så långt. Iaf så bytte vi till släpande hunden Myrha o Evis som provade sig fram genom att vinda för att hitta igen figg. Vi jobbade oss runt hela den stora planen med lera o busk, sly o vassruggar men ingen figg. Lite vindmarkeringar hade vi... Faktiskt så såg övnledaren helt brydd ut i slutändan - figgen fanns inte där han borde vara, han hade visst tröttnat o gått därifrån.

Å mitt i alltihop ringer min mobil - Ordergivning, du o Evis ska genast tillbaka till basen, ni skall få eskort av MC-ordonnans och byta kompani, ni ska till ett helt annat ställe. Vi var ju 5 hundar hos oss, och 3 av oss skulle flyttas över dit de inte hade så många hundar.


Alltså, nu börjar det här bli så långt så jag skriver mera sen - bra för mig själv också att få en sammanfattning vad vi pysslat med o dra lite lärdomar om hur vi ska träna framgenom... Men långt som attan blir det    
ANNONS
 
Fia

Fia

9 oktober 2010 05:40

Kul att läsa allt :)

http://www.vickulas.se

 
Helén D & B

Helén D & B

11 oktober 2010 11:10

Vad kul att läsa om din och Moccas KFÖ :) Duktiga Mocca, klart hon ska ha en puss!
Jag ser fram mot att få läsa fortsättningen. :)

http://brudec.wordpress.com

 
Ingen bild

Irene & Minna & Jenni

11 oktober 2010 22:12

Spännande att läsa hur duktig Mocca är. Kul med fortsättning också.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Wow

Av Eva-Britt - 26 februari 2012 13:33

jag mindes hur man gör för att logga in - rätt användarnamn o rätt lösenord... Iaf en start... återkommer vid senare tillfälle, för planen är att damma av bloggen lite ;-) ...

Av Eva-Britt - 6 april 2011 10:13

Som vanligt länge sen sist... Men som rubriken säger så konstaterar jag att regn är bra - för då försvinner snön snabbare    och det vill vi, för än är det mycket av den vita varan i spårskogen, alldeles för mycket. Så någon regndag ibland kan vi s...

Av Eva-Britt - 1 mars 2011 08:23

Såg att Helén undrade över mitt underställ o tovade vantar. Undrar om jag inte är något av ett "underställs-freak" tror jag har 6-7 st olika faktiskt. I och med det så blir det beslutsvånda ibland hur jag ska klä mig   Men det är bra att kunna varier...

Av Eva-Britt - 23 februari 2011 10:38

Ska vi ta gnället först så det blir avklarat då - JAG VILL HA MINDRE KALLT, SÅ DET SÅ... Känner mig lite less på kylan nu, hela förra veckan var kall, extraknäckte o cyklade med brev 4 dagar o det är inte så upplyftande i 20 gr minus - då gäller det ...

Av Eva-Britt - 12 februari 2011 10:56

Igår inträffade nåt som aldrig hänt mig förr, i jobbet som tidningsbud i 11 år. Det började snöa på torsdag em o sen bara fortsatte det o fortsatte.... På fredag morgon när jag klev upp vid halv tre tittade jag ut o trodde inte mina ögon, bara vitt...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se