Direktlänk till inlägg 7 maj 2010

Rutan o Löp

Av Eva-Britt - 7 maj 2010 10:41

Mmm såg att Fia undrade hur vi gör med rutan... Jo alltså är det så här att vi har upptäckt att om vi har Rutan på 25 m o det är en ruta som varken jag eller Mocca varit i närheten av så har Mocca svårt att se den/hitta den. Har hon däremot bara varit in i den en gång eller om jag stått i den så är det inga problem, flyttar vi den en aning i sidled så springer hon till sin gamla mittpunkt. Slutsats; Mocca går på vittring o "gammal punkt" till rutan - har blivit helfel i träningen helt enkelt... 


Nu testar vi att göra en liten ruta som är lättare att se att det står 4 koner o någon annan än jag ställer ut den samt att jag alltid bara gör ett skick, sedan ska rutan flyttas. (Givetvis händer det att jag får ställa ut den själv när jag tränar ensam ibland, men då kan jag ställa ut den i förväg så att säga) I början såg vi att Mocca sprang ut i sitt gamla spår men när hon närmade sig rutan blev det en båge för att komma rätt, när vi hade flyttat den i sidled - vi fick Mocca att börja titta efter rutan o inte bara springa iväg på vittringsspåret... Och en mindre ruta är lättare att se. Men det kan ju bli lite "farligt" då det är lättare att gå in i en liten ruta jämfört med en fullstor! Gäller att förstora upp den fort nog när man ser att hon tittar efter den... Hon hamnar inte lika bra placerad i rutan nu men det får vi också jobba med, men hon verkar köpa konceptet i övrigt o tittar efter... Testade i onsdags att skicka på en ruta utan kanter o fullstor från ca 20 m. och hon hittade faktiskt in i den o ställde sig ganska hyfsat i den också - så vi är förhoppningsvis på "G" att lösa problemet.


I söndags fick vi till det önskade Motivationsspåret med husse o lillhusse o sittningar osv. Bara 600 m o 2 sittningar o sedan "gubbarna" i slutet. Gick väl sisådär... Sen på eftermiddagen började Mocca löpa! Har väntat på det en tid eftersom hon kissmarkerar som en tok... Kan ju inverka på spårningen också...


För banne mig att hunden blir som knas när hon löper! Suck, vi hade apportering på agendan på tävlingskursen men si det gick inte alls med en löpande pipplig Mocca.  - Så fort jag skulle ta apportbocken pep hon - Slå mig inte i huvet med apportbocken, eller om hon trodde apportbocken skulle bita henne i läppen? Provade nån gång men insåg att det bara var att lägga ner träningen då hon inte alls ville ta nån apport - såg ut som hon trodde den skulle äta upp henne.

Och belöna rutan med att leka med mig o kampa - Nänä sa Mocca, inte leka, hit med korven bara kärring! Och idag på vår skogsprommis så tränade vi lite Sitt under marsch, jag brukar kasta åt Mocca en godis bara jag gått något steg, för att skynda på sättandet. Men nu har Mocca lagt till på momentet - Sitt med ducka med huvudet   eftersom jag råkade kasta en torkad levergodis på nosen åt henne så hon pep till - Knashund! Fick köra några gånger o kasta godisen på marken framför henne så hon slutade ducka med huvudet...

Hon är liksom inte helt lätt att träna med ibland Mocca ...


Men så kan hon blomma upp o göra matte riktigt glad mellan varven också, tack o lov att hjärnan fungerar som den ska ibland. I förrgår tränade vi lite upplet. Vi har inte kommit långt i vår träning, försöker skynda sakta men säkert...

Hade bägge hundarna med mig. Parkerade bilen så inte Mocca såg vad jag o Java sysslade med. Vi vallade en korridor, 50 m djup o ca 7-8 m bred o jag la ut 4 föremål, på linje efter den sida som vinden kom från (sidvind). Tillbaka till bilen o bytte hund. Hade lagt en grej i vägkanten som hon fick vinda in på väg till korridoren plus att vi körde en ingångsövning, tänkte jag skulle ha det som rutin innan upplet. Fram till korridoren o skickade, Mocca letade o fick en grej, snabbt in o in vid sidan, inget tugg - Yes o så rullade det på, hon missade en grej nära mig men plockade tre grejor på tre skick o även den som låg längst ut på 50 m, hon fick kampa med grejorna när hon levererat dem o så fick hon givetvis godis! Hon skötte sig riktigt bra, full fart in till mig med grejorna   så då var matte nöjd och glad. Satte fast henne så hon fick avsluta med att titta på när jag la ut grejorna åt Java o sen gå till bilen, men helst hade hon velat ut i korridoren igen... Nu blir väl nästa steg att bredda korridoren till fullstor ruta eftersom men fortfarande försöka få till raka skick!

Och Java var så glad så hon studsade när vi gick för att leta grejor, hon öste på så jag trodde hon skulle flåsa ihjäl sig gammeltanten, så roligt tyckte hon att det var! Henne har jag ju liksom inte tränat in upplet på rätt sätt, det blir både rusk o tugg med grejorna men det gör inget när man är gammal o inte ska tävla, bara hunden är lycklig o glad   Java blev förresten 10 år den 2 maj, så nu är hon gammeltant - 10 år är rätt mycket för att vara en så stor hund som en hovawart...


Moccas löp satte P för vår bevakningstävling också... men ingen katastrof då vi egentligen inte är tävlingsklara, hade mest tänkt köra den som ett tävlingsmässigt träningspass.. eftersom spåret strular...


Till helgen väntar nu Camillas gesällprov så det blir ingen tid över för hund - hoppas det går bra, men men. I Gävle som haft prov, så var det INGEN som klarade godkänt - inga positiva vibbar för dottern precis...

Vi far hela familjen plus farmor o två kompisar som modeller åt henne, undrar om jag måste ha mössa på måndag?   


 
ANNONS
 
Fia

Fia

8 maj 2010 00:11

OK, nyfiken på att höra hur andra kör rutan:) Jag flyttar också på den ofta, men inte efter varje skick. Ibland får hon se när den flyttas och ibland inte. Jag kör också in henne från nära håll över markeringarna, för att få henne att förstå att hon ska IN i rutan. Har även haft lister legat på konerna så hon har fått hoppa in.
Löp-tokan Mocca.... tur för henne att hon sköter sej på vissa bitar ;-)

http://www.vickulas.se

 
Ingen bild

Irene & Minna & Jenni

8 maj 2010 20:39

Det är inte bara Mocca som blir känslig. Våra tjejer, dvs Minna och Juni är helknäppa när "valparna" väntas. En släng av skenvalperiet satt kvar när jag tävlade i Skultuna, numera benämnt "Skultunasyndromet", dvs katastroflydnad. Trist när hon fick alla pinnarna i spåret och i uppletet. Men det är bara att försöka igen lite senare och hoppas på bättre vibbar.

 
Ingen bild

Hyzzmormor

10 maj 2010 18:34

Blev det mössa??!!:)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Wow

Av Eva-Britt - 26 februari 2012 13:33

jag mindes hur man gör för att logga in - rätt användarnamn o rätt lösenord... Iaf en start... återkommer vid senare tillfälle, för planen är att damma av bloggen lite ;-) ...

Av Eva-Britt - 6 april 2011 10:13

Som vanligt länge sen sist... Men som rubriken säger så konstaterar jag att regn är bra - för då försvinner snön snabbare    och det vill vi, för än är det mycket av den vita varan i spårskogen, alldeles för mycket. Så någon regndag ibland kan vi s...

Av Eva-Britt - 1 mars 2011 08:23

Såg att Helén undrade över mitt underställ o tovade vantar. Undrar om jag inte är något av ett "underställs-freak" tror jag har 6-7 st olika faktiskt. I och med det så blir det beslutsvånda ibland hur jag ska klä mig   Men det är bra att kunna varier...

Av Eva-Britt - 23 februari 2011 10:38

Ska vi ta gnället först så det blir avklarat då - JAG VILL HA MINDRE KALLT, SÅ DET SÅ... Känner mig lite less på kylan nu, hela förra veckan var kall, extraknäckte o cyklade med brev 4 dagar o det är inte så upplyftande i 20 gr minus - då gäller det ...

Av Eva-Britt - 12 februari 2011 10:56

Igår inträffade nåt som aldrig hänt mig förr, i jobbet som tidningsbud i 11 år. Det började snöa på torsdag em o sen bara fortsatte det o fortsatte.... På fredag morgon när jag klev upp vid halv tre tittade jag ut o trodde inte mina ögon, bara vitt...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se