Direktlänk till inlägg 26 juni 2009

Vanans makt är stor = "bekväm" matte...

Av Eva-Britt - 26 juni 2009 11:20

Har upptäckt en sak som jag försummat med Mocca o givetvis - har man försummat något så betyder det = inte så bra egentligen...

Våra skogsprommisar har företrädesvis - läs alltid - försigått på stigar, motionsspår, smala djurstigar osv. aldrig i råterräng. Visserligen kuperat o backigt så det räcker till, men iaf. inte råterräng. Ett misstag har jag upptäckt nu, men jag har aldrig reflekterat över det förr, hundarna vi har haft förr har vi alltid gått med på det viset också. Men jag läste i Maria Hagströms blogg om hennes fysträning av hundarna o så tittade jag lite bättre på Mocca när vi var ute nästa gång - damen hålls på stigarna o springer inte runt i riset bredvid... OK, då får man ta o göra nåt åt saken, så igår la jag in 40 min skogstramp på vår morronprommis.

Det tyckte inte Mocca om alls! Hon stannade o tittade på mig som jag inte var riktigt klok, - Hallå matte! Här ska vi gå, här är vår stig?! - Nej kom här, nu ska vi gå i blåbärsriset o skutta över stock o sten, sa matte. Det är mycket nyttigare för oss o vår kondis! Nja Mocca tyckte inte det var någon höjdare men med lite muta så hängde hon väl med. Men när vi kom till hygget som jag tänkte snedda över, då stannade hon o tänkte t o m vända om... Blev till att riva i åt kelpien o tala om att här ska vi faktiskt gå o du är så god o följer med, basta! Och sedan in i skogen igen, över ett område där det var röjt och mycket ris o bös på marken. Ännu mera protester, visste inte att Mocca var så oerhört duktig på att hitta små små stigar överallt, o större stigar med för den delen - hon sprang otaliga gånger iväg o "talade om" med ivrig blick att här ska vi väl gå eller hur matte!?! Men nu var det råterräng som gällde, så det så. Stack sig på vassa pinnar ett par gånger gjorde hon också så hon pep till, helt klart vantrivdes Mocca. men nu har jag bestämt att 3-4 ggr i veckan åtminstone så blir det skogstramp. Punkt, slut!


Tack Helén för att du delar med dig av "spårtips"! Jo Mocca har också fått se på alla grejor som ska hamna i spåret o tittat på när spårläggaren gått iväg. Sen har jag peppat o så när jag selat på. Är också lärd att vara tyst i spåret så det känns jättekonstigt att säga nåt då och jag är väldigt försiktig med det. Bara om jag ser ett fotspår i mossan o att Mocca sätter ner nosen i det så kan jag säga nåt. Det är ju så oerhört lätt att berömma alldeles fel saker, man vet ju faktiskt inte vad hunden pysslar med just den sekunden.

Däremot så ska jag testa det här med kortare spår med bara slut som "peppspår", har väl dragit iväg lite längre o haft flera apporter... Men efter första apporten o gottautdelning vid den (från mig) så brukar hastigheten öka. Det är väl bara att testa på o se vad man kommer fram till. Ska köra lite mer hårda spår också, o spår över gräsmattor, de spåren brukar Mocca gilla.


Åsså ville du ha rapport från lydnadstävlingarna :-) Ja dom är det bara kul att berätta om ;-)

Första tävlingen gick på fredagkväll. Vi var 10 st i tvåan, blev delat på två platsliggningar, som gick bra. Sedan hade vi startnr 2 så vi behövde inte vänta så länge men jag värmde upp Mocca som jag trodde skulle bli lagom. Å lagom blev det visst, för hon var riktigt i form när vi gick in på planen. Har följt tipset från Anna Ronge o sätter Mocca vid kanten av planen o tar av kopplet där. Sedan lämnar jag henne o går in o ställer mig, kallar in henne fot o går sista metrarna fram till startpunkten, hon är mycket mer med mig då än om vi går kopplade in. Överhuvudtaget går hon alltid bättre FF istället för kopplat fotgående. Jag kikar inte på betygen, blir bara nervös av sånt, utan jag försöker konc på Mocca o hur jag ska kunna hjälpa henne å hålla fokus, o vart jag ska "höja" henne resp. "lugna" henne.  Var en ganska häftig känsla på nåt vis, för Mocca var liksom bara "med" hela tiden o hur pigg som helst, ja nästan väl pigg, fick ha stenkoll hela tiden så hon inte skulle gå överstyr. (jo en litet extrahopp hann hon med innan fjärren) Men så här blev betygen:

Fritt följ - 10, Mycket BRA!,

Läggande - 10,

Inkallande med ställande - 10,

Rutan - 10,

Apportering - 8, strul i start (oo vi var snubblande nära en tjuvstart, Mocca startade på - "A" i apport tror jag...) 

Hopp - 10

Fjärrdirigering - 8, dk (blev på första skiftet)

Helhetsintryck - 10, mycket mycket bra jobbat!

När vi gått färdigt så ropade domaren på mig - Kan föraren komma hit! Jo jag satte ner Mocca o klev fram. Å sen så sa han till mig - Det var den bästa lydnaden jag sett på 1,5 år! Oj vad glad jag blev. - Ja det var så roligt att se på er. Och tjejen som skrev kom också fram o berömde oss, å sa t o m att jag hade skött mig så bra på plan o verkligen haft med mig hunden hela tiden o jobbat med henne! Det värmde verkligen för jag känner ofta att jag borde kunna sköta mig bättre på plan för Moccas skull. Nä, det var en skitkul tävling det! 192 p fick vi o vinst o det är så trevligt folk på den här grannklubben, Järvsö Brukshundklubb, för det var flera som grattade o sa att det såg fint ut. Så himla kul när folk kan bjussa på sån't! Fina priser fick vi också, en pikétröja, en rosett o en stor pokal. Plus en stor korg med frukt o ost, för det visade sig sedan att jag o 2 klubbkompisar tydligen vunnit en lagtävling, som jag inte ens visste om!


Nästa dag, lördag var det tävling på samma klubb igen. Mitt på dagen nu istället. Lite duggregn nu, på fredag hade vi fint väder. Men Mocca brukar inte bry sig så mycket. Det gick inte riktigt lika bra då, blev lite småmissar o Mocca var nog inte riktigt lika taggad. Å kanske jag hade lite svårt att ladda om också, efter gårdagens "urladdning" ;-) Så här blev betygen på lördagen:

Platsliggning -10,

Fritt följ - 9, växlar pos.

Läggande - 10,

Rutan - 10,

Apportering - 9, bättre tempo önskas tillbaka

Hopp - 8,5, dk (kände en "tjuvstartsdarrning" i Mocca så jag la in ett litet "vänta" åt henne)

Fjärrdirigering - 7 dk sitt x 2, hoppar fram (inget sitt funkade utan dk, sen rörde sig Mocca, tror hon började bli lite trött i skallen här)

Helhetsintryck - 9, Bra samarbete

185 p o 2:a placering. (Antti o Kaisa som vann hade 186,5 p ;-)

 Helnöjd med att vi fixade en dag till med tävling med bra poäng! 

Och LPII var i hamn också, hade jag väl aldrig trott, att det skulle gå så snabbt! 


Men nu har vi lite att bita i, många bitar i nya moment som ska fixas till innan vi blir startklara för III:an o högre med för den delen. Måste ju ha ett spår som sitter också, å uppletande å -- å-- ja det är mycket som inte sitter som det ska, men man ska ha lite att träna på också i sommar!!

 



 
 
Ingen bild

Irene & Minna & Jenni

26 juni 2009 22:02

Kul med rapport från tävlingarna och extra kul att det gick så bra!!! Grattis ännu en gång! Nu gäller det "bara" att kämpa på med alla nya moment.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Wow

Av Eva-Britt - 26 februari 2012 13:33

jag mindes hur man gör för att logga in - rätt användarnamn o rätt lösenord... Iaf en start... återkommer vid senare tillfälle, för planen är att damma av bloggen lite ;-) ...

Av Eva-Britt - 6 april 2011 10:13

Som vanligt länge sen sist... Men som rubriken säger så konstaterar jag att regn är bra - för då försvinner snön snabbare    och det vill vi, för än är det mycket av den vita varan i spårskogen, alldeles för mycket. Så någon regndag ibland kan vi s...

Av Eva-Britt - 1 mars 2011 08:23

Såg att Helén undrade över mitt underställ o tovade vantar. Undrar om jag inte är något av ett "underställs-freak" tror jag har 6-7 st olika faktiskt. I och med det så blir det beslutsvånda ibland hur jag ska klä mig   Men det är bra att kunna varier...

Av Eva-Britt - 23 februari 2011 10:38

Ska vi ta gnället först så det blir avklarat då - JAG VILL HA MINDRE KALLT, SÅ DET SÅ... Känner mig lite less på kylan nu, hela förra veckan var kall, extraknäckte o cyklade med brev 4 dagar o det är inte så upplyftande i 20 gr minus - då gäller det ...

Av Eva-Britt - 12 februari 2011 10:56

Igår inträffade nåt som aldrig hänt mig förr, i jobbet som tidningsbud i 11 år. Det började snöa på torsdag em o sen bara fortsatte det o fortsatte.... På fredag morgon när jag klev upp vid halv tre tittade jag ut o trodde inte mina ögon, bara vitt...

Ovido - Quiz & Flashcards